Inhoud
Als je je bezighoudt met yoga, of misschien zelf yoga beoefend dan is Ashtanga Yoga een term die je misschien wel eens voorbij hebt horen komen. Voornamelijk wanneer je al fanatiek aan yoga doet kan dit nog wel eens de vorm van yoga zijn waar je naar op zoek bent.
Wat is Ashtanga yoga?
Ashtanga yoga is een vorm van Flow Yoga waarbij de verschillende houdingen elkaar opvolgen. De basis van Ashtanga yoga ligt in de ademhaling. Het heeft veel overeenkomsten met het populaire Vinyasa Yoga, dat van Ashtanga is afgeleid.
De oefeningen van deze stijl zie je ook vaak terug bij Hatha Yoga. Kenmerkend is dat er bij Ashtanga Yoga gebruik gemaakt wordt van vaste series oefeningen die praktisch in elkaar overlopen. Er is geen pauze tussen de verschillende oefeningen en dat is meteen ook het grootste verschil met Hatha yoga.
In Ashtanga yoga is het vooral de dynamiek die deze yogasoort zo aantrekkelijk maakt. Het is namelijk vooral veel doen, bewegen en opletten. De grondlegger van deze vorm van yoga is Sri Pattabhi Jois, hij maakte ook de uitspraak dat zweten tijdens de oefeningen van belang is. Hoe meer je zweet, hoe beter je lichaam zichzelf reinigt.
Vaak wordt er gezegd dat deze vorm van yoga passend is voor mensen die graag aan hun fysieke maar ook aan hun mentale en spirituele ontwikkeling willen werken. Ashtanga yoga kan ook zorgen voor een volledige, persoonlijke transformatie. Het dagelijks beoefenen van deze stijl van yoga kan je helpen om kracht, flexibiliteit, concentratie, mentale kracht en een beter immuunsysteem te stimuleren.
De term Ashtanga yoga
De letterlijke vertaling van het woord Ashtanga is ook wel ‘acht ledematen’ en het komt vanuit het Sanskriet. De acht ledematen verwijzen in deze vertaling naar de acht takken die door de grondleggers zijn vastgelegd. Vandaar dat we Ashtanga yoga ook wel de yoga van het achtvoudige pad noemen. Iedere tak van deze vorm van yoga heeft zijn eigen thema. De nadruk ligt bij Ashtanga yoga voornamelijk op de derde en vierde tak, houding en adembeheersing.
Wat zijn de voordelen van Ashtanga yoga?
Ashtanga yoga heeft een aantal mooie voordelen. Zo wordt deze yogastijl onder andere gebruikt wanneer iemand wil afvallen. Door de inspanning tijdens de oefeningen verbrandt het lichaam veel calorieën.
Bloedsomloop
Daarnaast zorgt het constante bewegen er ook voor dat de bloedsomloop van je lichaam op gang komt. Hierdoor worden afvalstoffen sneller uit je lichaam verwijderd, maar komen ook zaken als de spijsvertering sneller op gang. Sri Pattabhi Jois vertelde dat de constante oefeningen ook zorgen voor innerlijke kracht en mentale stabiliteit.
Flexibiliteit
Ook bevordert het beoefenen van Ashtanga yoga vaak de lenigheid. Je lichaam wordt snel warm waardoor je je spieren beter kunt uitrekken, dit zorgt er dan weer voor dat je flexibeler wordt.
Samenkomen van lichaam, geest en ziel
Tot slot wordt Ashtanga yoga vaak uitgevoerd in combinatie met Ujjayi ademhaling. Dit is een vorm van ademhalen waarbij je door je neus ademt. Hierna laat je je ademhaling afremmen achter in je keel door een ruisend geluid te maken.
Het voordeel van deze combinatie zorgt ervoor dat je je hoofd leeg kunt maken. Op die manier kun je alles, dus je lichaam, geest en ziel, samen laten komen.
De nadelen van Ashtanga yoga
Ondanks dat Ashtanga yoga veel op Hatha yoga lijkt is het niet zo makkelijk als het lijkt. De oefeningen worden namelijk dynamisch en in een hoog tempo uitgevoerd.
Daarnaast is het bij yoga belangrijk dat je bezig bent met je binnenkant en om te voelen hoe houdingen voor jou van voordeel kunnen zijn. Omdat Ashtanga yoga als wat lastiger ervaren kan worden kan het zijn dat je daar juist helemaal niet mee bezig bent, maar dat je voornamelijk bezig bent met hoe je de houdingen uitvoert en het er van buiten uit ziet. Vandaar dat ook vaak wordt aangeraden om eerst met Hatha yoga te starten en later door te stromen naar Ashtanga yoga. Door de basis te leren kennen kun je de posities eerst eens uitproberen en rustig aan leren kennen zodat je ze juist uitvoert.
Ashtanga oefeningen
We nemen je graag mee in een voorbeeld van oefeningen die je bij Ashtanga yoga uit zult (leren) voeren. Hiervoor pakken we een oefening die voor veel mensen bekend voor zal komen, namelijk de zonnegroet.
De zonnegroet bestaat uit een reeks staande, liggende en zittende oefeningen die je achter elkaar herhaalt. We zullen de verschillende posities voor je uiteenzetten zodat je deze thuis misschien vast kunt oefenen.
De berghouding
De zonnegroet begint met de berghouding. Dit is een staande yoga houding die veel spiergroepen tegelijk traint. Daarnaast is de berghouding vaak ook de basis van andere staande yoga oefeningen. Het is een houding waarbij je volledig rechtop staat en je voeten tegen elkaar aan zet. Je spant je bovenbeenspieren vervolgens aan en beweegt je schouders naar achteren. Tot slot focus je jezelf op je ademhaling.
Plankhouding
Vervolgens ga je door naar de plankhouding. Je plaatst je armen recht onder je schouders, terwijl de handpalmen naar voren wijzen terwijl je je benen naar achteren strekt. Vervolgens is het de bedoeling dat je rug recht is.
Chaturanga Dandasana
Vanuit de plank houding ga je een houding uitvoeren die iets meer kracht vereist. Zorg dat je uitademt en buig je ellebogen. Daarna zorg je ervoor dat je ellebogen tegen je bovenlichaam aan gedrukt staan. Ook hierbij blijft je rug recht en focus je je op je ademhaling.
Cobra houding
Als je de Chaturanga Dandasana hebt uitgevoerd kun je iets meer relaxen in de volgende houding. Je plaatst je handen recht onder je schouders en je duwt je bovenlichaam omhoog terwijl je benen naast elkaar op de grond blijven liggen.
Neerwaartse hond
Daarna ga je op handen en knieën op de grond zitten voor de volgende oefening. Je strekt je armen en benen waardoor je handen en je voeten de grond raken. Daarbij let je erop dat je billen zo hoog mogelijk zijn.
Namasté houding
Uiteindelijk sluit je deze oefening netjes af met de namasté houding. Hiermee geef je aan dat je met alles wat je bent respect toont aan een ander.