Inhoud
Misschien ben je er al bekend mee of misschien heb je er juist nog nooit van gehoord. Hoe dan ook, Dru yoga is een vorm van yoga met een tal van goede effecten op het lichaam. Maar wat is Dru yoga, waar komt het vandaan en wat zijn de voordelen van deze vorm van yoga?
Wat is Dru yoga?
De term Dru yoga staat voor Dhruyva Nakshatra, wat weer Sanskriet is voor poolster. De naam verwijst naar het vaste punt aan de hemel dat een poolster heeft. Bij Dru yoga wordt er gefocust op een vast en persoonlijk punt waardoor je innerlijk kunt groeien.
Dru yoga is een vorm van yoga die ook wel ‘yoga van het hart’ wordt genoemd. De focus ligt namelijk op het loslaten van emoties en is bedoeld om je een ‘lichter’ hart te geven.
Deze vorm van yoga is dus een hele zachte soort yoga. Dat komt omdat er altijd wordt uitgegaan van de oefeningen die jouw lichaam aankan en die je sterker zullen maken. Er wordt niets geforceerd en er wordt veel gewerkt met bepaalde series van posities. Ook wordt er veel aandacht besteed aan ademhalingsoefeningen, positieve affirmaties, visualisaties en handgebaren.
Bij Dru yoga ligt er een focus op het leren omgaan met emoties. Het zal voor velen een bijzondere en positieve vorm van yoga zijn zoals ze deze nog niet eerder hebben gezien. Zoals eerder aangegeven worden de oefeningen heel rustig uitgevoerd, zonder forceren. De oefeningen worden daarnaast herhaald waardoor blokkades in je lichaam worden opgelost en energie vrij door je lichaam kan vloeien.
Deze vorm van yoga besteed veel aandacht aan voornamelijk negatieve emoties omdat deze op de lange termijn een tal van vervelende klachten kunnen veroorzaken. Door hierop te focussen is het de bedoeling om negatieve gevoelens los te laten en dus te voorkomen dat je last krijgt van vervelende klachten.
Energieblokkades weghalen door middel van Dru yoga
Je leert emoties loslaten door middel van oefeningen die we ook wel Energy Block Release oefeningen noemen. Door deze oefeningen, die veelal bestaan uit strekoefeningen, draaiingen en buigingen waardoor spanning uit je lichaam wegvloeit, kun je bijvoorbeeld boosheid of verdriet langzaam maar zeker loslaten. Hierdoor zullen deze emoties je lichaam velaten. De verschillende series aan oefeningen zijn onder andere gericht op je rug, daar zit de kern van je stabiliteit. Door hierop te focussen kunnen energieblokkades worden opgeheven.
Veel mensen hebben door het tempo van ons dagelijks leven last van stress. Die stress blijft in je lichaam hangen. Door Dru yoga te beoefenen kun je deze stress en de blokkades die het met zich meebrengt loslaten. Dit geldt zowel op emotioneel als op lichamelijk vlak. Door je te focussen op je innerlijke rust leer je luisteren naar je lichaam waardoor je je volledig kunt gaan ontspannen.
De voordelen van Dru yoga
Dru yoga is er dus voornamelijk op gebaseerd dat je stress in en om je heen een beetje kunt vergeten. Je gaat vooral op zoek naar de rust in jezelf, zodat je je meer kunt ontspannen.
Daarnaast leer je door middel van Dru yoga om goed naar jezelf en naar je lichaam te luisteren. Op die manier zul je minder snel je eigen grenzen overschrijden waardoor je bepaalde lichamelijke en mentale klachten minder zult ervaren.
Kortom, Dru yoga zorgt ervoor dat je bewust naar je lichaam luistert zodat je de rust en ontspanning kunt creëren voor jezelf. Ook ontwikkel je spierkracht en flexibiliteit.
Het doel van Dru yoga is om te leren je leven wat beter te managen. Je leert om zachter, en uiteraard ook rustiger, te bewegen. Wanneer je dit toepast in het echte leven kan dit ervoor zorgen dat je ook milder naar jezelf en anderen zal worden.
Dru Yoga heeft dus een aantal mooie voordelen. Zo nemen je flexibiliteit en kracht toe en verdwijnen fysieke en mentale blokkades. Daarnaast zorgt Dru yoga voor complete ontspanning en worden je lichaam en geest in balans gezet met elkaar. Je leert je eigen grenzen herkennen en bewaken. Door al deze dingen zal je algemene gezondheid ook verbeteren.
Dru Yoga poses/houdingen
Dru Yoga is een zachte en vloeiende vorm van yoga die elementen van Hatha Yoga, Tai Chi en Qigong combineert. Het staat bekend om zijn nadruk op het werken met energiecentra en het creëren van harmonie tussen lichaam, geest en emoties. Hier zijn enkele veelvoorkomende Dru Yoga-houdingen (asana’s) die je kunt proberen:
- Energy Block Release (EBR) Sequenties: Dit zijn reeksen van zachte, vloeiende bewegingen die ontworpen zijn om energieblokkades in het lichaam los te laten en de energiestroom te verbeteren. Er zijn verschillende EBR-sequenties in Dru Yoga, elk gericht op specifieke gebieden of aspecten van het lichaam en de geest.
- De Aardehouding (Prithvi Namaskar): Deze houding is een variatie op de traditionele Zonnegroet (Surya Namaskar) en wordt uitgevoerd met langzame, vloeiende bewegingen en een focus op het verbinden met de aarde en het cultiveren van stabiliteit en kracht.
- De Boomhouding (Vrksasana): Dit is een balanshouding waarbij je op één been staat en het andere been buigt, zodat de voet tegen de binnenkant van het dijbeen of de kuit rust. De armen worden boven het hoofd geheven en de handpalmen raken elkaar. Deze houding bevordert balans, concentratie en aarding.
- De Kat (Marjariasana): Deze houding wordt uitgevoerd op handen en knieën, waarbij je afwisselend de rug rond maakt en hol trekt. Dit helpt om de wervelkolom soepel en flexibel te houden en bevordert een goede houding.
- De Brug (Setu Bandhasana): Dit is een achteroverbuiging waarbij je op je rug ligt, de knieën buigt en de heupen omhoog duwt, terwijl je de voeten en schouders stevig op de grond houdt. Deze houding opent de borst, versterkt de rug- en beenspieren en helpt bij het loslaten van spanning.
- De Kindhouding (Balasana): In deze ontspannende houding zit je op je hielen met je voorhoofd op de grond en je armen langs je lichaam of gestrekt voor je uit. Deze houding helpt om spanning in de rug, schouders en nek los te laten en bevordert een gevoel van kalmte en veiligheid.
- De Sphinx (Salamba Bhujangasana): Deze houding wordt uitgevoerd door op de buik te liggen en het bovenlichaam omhoog te duwen met de onderarmen op de grond, waarbij de ellebogen onder de schouders worden geplaatst. De Sphinx helpt om de wervelkolom te verlengen en de borst en schouders te openen.
- Draaihoudingen: Dru Yoga bevat vaak zachte draaihoudingen, zoals de Zittende Draai (Ardha Matsyendrasana) en de Liggende Knie-draai (Supta Matsyendrasana). Deze houdingen helpen om de wervelkolom soepel te houden, de spijsvertering te bevorderen en spanning in de rugspieren los te laten.
- De Krijgerhouding (Virabhadrasana): Er zijn verschillende variaties van de Krijgerhouding in Dru Yoga, zoals Krijger I, II en III. Deze houdingen helpen om kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen in de benen en heupen, terwijl ze ook het evenwicht en de concentratie verbeteren.
- De Driehoek (Trikonasana): In deze houding sta je met de benen gespreid en draai je een voet naar buiten, terwijl je het bovenlichaam zijwaarts kantelt en een arm naar de grond en de andere naar de lucht strekt. De Driehoek helpt bij het verlengen van de wervelkolom, het openen van de borst en het versterken van de benen en heupen.
- De Neerwaartse Hond (Adho Mukha Svanasana): Dit is een omgekeerde houding waarbij je op handen en voeten staat en de heupen naar het plafond duwt, zodat het lichaam een omgekeerde V-vorm aanneemt. De Neerwaartse Hond helpt om de wervelkolom te verlengen, de schouders en hamstrings te strekken en de bloedcirculatie te verbeteren.
- De Kameel (Ustrasana): In deze achteroverbuiging kniel je op de grond en buig je het bovenlichaam naar achteren, waarbij je de handen op de hielen of enkels plaatst. De Kameel helpt bij het openen van de borst en heupen, het versterken van de rugspieren en het verbeteren van de houding.
- De Ploeg (Halasana): Deze omgekeerde houding wordt uitgevoerd door op de rug te liggen, de benen omhoog te brengen en ze vervolgens achter het hoofd op de grond te laten zakken. De Ploeg helpt bij het verlengen van de wervelkolom, het stimuleren van de schildklier en het verbeteren van de bloedcirculatie.
- Diepe ontspanning (Savasana): Elke Dru Yoga-sessie eindigt met een periode van diepe ontspanning, waarbij je op je rug ligt met de armen en benen ontspannen gespreid. Savasana helpt om de effecten van de yoga-houdingen te integreren en het lichaam en de geest volledig te laten rusten en herstellen.
Het verschil tussen Hatha yoga en Dru yoga
Hatha yoga zorgt ervoor dat geest en lichaam met elkaar verbonden worden. Dit is ook het geval bij Dru Yoga. Toch zijn er een aantal grote verschillen. Zo bestaat Dru yoga juist meer uit dynamische bewegingen om zo blokkades op te heffen en flexibiliteit te verhogen.
Ook wordt er in de les vrijwel altijd gebruik gemaakt van muziek en er is altijd een vorm van opwarming die ervoor zorgt dat de energie begint te stromen. Ook heeft Dru yoga heel veel aandacht voor ademhalingstechnieken die in een lijn staan met innerlijke rust en ontspanning.
Tot slot wordt er bij Dru yoga heel bewust met energie, blokkades en innerlijke rust gewerkt.