Inhoud
Wat is hot yoga?
Hot yoga is de verzamelnaam voor alle soorten yoga die beoefend worden in een verwarmde ruimte, het is dus geen yogavorm op zich. Ben je fan van vinsaya of eerder van hatha yoga? Je kan elke vorm beoefenen in een hete ruimte, waardoor we dan spreken van hot yoga.
Hot yoga heeft allerlei voor- en nadelen. Als beginnende yogi raden we aan om eerst deel te nemen aan enkele yogasessies in een ‘normale’ yogaruimte, en nadien pas over te gaan tot hot yoga. De hitte zal je sessie immers intensiever en pittiger maken. Zorg dus dat je eerst vertrouwd bent met de basis.
Hoe warm is hot yoga?
Bij hot yoga zal de temperatuur in de ruimte schommelen tussen 25 en 40 graden. Op zich al warme temperaturen, maar in combinatie met de oefeningen, zal je stevig gaan zweten. Bovendien is de luchtvochtigheid in de zaal ook hoog en ligt deze gemiddeld rond de 40 à 60%. Zorg dus zeker voor voldoende water en handdoekjes als je van plan bent deel te nemen aan een les hot yoga.
Afhankelijk van de soort yoga zal de temperatuur in de zaal dus eerder ‘warm’ of ‘heet’ zijn. Bij een les bikram yoga bijvoorbeeld zal de temperatuur steeds oplopen tot 40 graden.
Is hot yoga hetzelfde als bikram yoga?
Hot yoga staat niet per se voor bikram yoga, beide termen worden soms door elkaar gehaald. De term ‘hot yoga’ is een algemene naam voor alle soorten yoga die in een warme ruimte beoefend worden. Bikram yoga is een specifieke soort hot yoga, met haar eigen unieke eigenschappen.
Bij bikram yoga zal de temperatuur in de ruimte steeds heet zijn, tot zo’n 40 graden. Dit in tegenstelling tot andere soorten hot yoga, die soms ook gedaan worden in een ruimte van slechts 25 graden.
En bovendien bestaat een les bikram yoga uit een vaste structuur met 2 ademhalingsoefeningen en een serie van 26 asana’s. Een les ziet er dus steeds ongeveer hetzelfde uit en is erg voorspelbaar.
Voordelen hot yoga?
Hot yoga heeft heel wat voordelen voor je lichaam en geest. Er stroomt meer bloed naar je spieren waardoor ze soepeler worden, en je dieper kan gaan in de verschillende houdingen. Je zal het gevoel hebben leniger te zijn dan normaal. Als je je eigen grenzen goed respecteert, kan je minder kans maken op blessures door de warmte.
Ook zal je hartslag door de hitte verhogen, en zal je lichaam dus meer calorieën gaan verbranden. Door je versnelde hartslag zal je bovendien meer moeite moeten doen om rustig te ademen. Hierdoor zal je dieper ademen, en meer zuurstof binnenkrijgen.
Een hot yogales is intensiever dan een yogasessie in een niet-verwarmde ruimte. Je lichaam zal veel harder moeten werken, en je conditie zal hierdoor ook verbeteren. En eens goed zweten is sowieso goed voor je lichaam. Zweten maakt gelukshormonen vrij en je lichaam zal afvalstoffen afvoeren. Na een sessie zal je je extra relaxed voelen.
En natuurlijk heb je ook alle voordelen van yoga in het algemeen. Yoga helpt je tot rust te komen, je spieren en gewrichten te trainen, en je ademhaling te controleren. Zowel je fysieke als mentale welzijn hebben veel baat bij een yogasessie, in welke vorm dan ook.
Nadelen hot yoga?
De hete temperaturen maken dat hot yoga niet voor iedereen even geschikt is. Heb je bijvoorbeeld te kampen met een verhoogde bloeddruk? Dan win je best even het advies in van je behandelende arts. Door de hete temperaturen kan je bloeddruk immers nog verhogen.
We spraken eerder over de voordelen van hot yoga en het feit dat je je leniger zal voelen door de warmte. Ga echter niet over je lichamelijke grenzen. Sommige yogi gaan tijdens hot yoga veel verder in hun bewegingen, dan tijdens een ‘normale’ yogales. Hierdoor kan je blessures oplopen, zoals spierscheuren. Ken je grenzen en voel op tijd aan waar je moet stoppen.
En we raadden je al eerder aan om te zorgen voor voldoende drank als je deelneemt aan een sessie hot yoga. Een les kan al snel 60 tot 90 minuten duren. Je bent dus wel een poosje aan het sporten in een hete ruimte en zal erg gaan zweten. Als je dan niet voldoende drinkt, loop je het risico uit te drogen. Drink ook voldoende voor en na de les, en ga na afloop eventueel voor een sportdrank om je lichaam extra te hydrateren.
En voel je je toch plots duizelig of onwel door de hitte? Ga dan op je rug liggen, of verlaat de warme ruimte. De hitte, in combinatie met de oefeningen, kunnen even te veel zijn voor je lichaam. En ook je ademhaling zal moeizamer gaan door de warmte.
Wat heb je nodig voor een les hot yoga?
We blijven het graag herhalen: zorg voor voldoende vocht! Bij voorkeur water, maar ook sportdranken met zouten en/of bepaalde suikers en mineralen zijn goed om je lichaam te hydrateren.
Zorg daarnaast ook voor enkele handdoekjes en voor luchtige sportkleding waarin je goed kan bewegen. Ga ook voor kledij die het zweet goed opneemt en snel droogt. Niets zo vervelend als doordrenkt en nat zijn tijdens je sessie hot yoga. En zorg ervoor dat je je kan omkleden na de les, zodat je ook op koude dagen warm en droog terug naar huis kan keren.
Tot slot is ook een yogamat met extra grip aan te raden. Je mat zal immers nat worden door het zweet, en je wil niet wegglijden. Er bestaan yogamatten, speciaal ontworpen voor het beoefenen van hot yoga, die het vocht goed absorberen. Ook kan je opteren voor katoenen yogamatjes die je nadien kan uitwassen. Kies vooral voor materiaal waardoor jij je comfortabel voelt en optimaal van je hot yogasessie kan genieten!
Tip: gebruik een yoga handdoek
Tegenwoordig bestaan er ook fijne yoga handdoeken. Deze leg je gewoon over jouw yogamat heen voor extra grip en om al het zweet op te vangen. En zweten, dat ga je zeker weten doen! Om jou alvast een handje op weg te helpen, hebben wij hier een overzicht gemaakt met de beste yoga handdoeken.
Hot Yoga poses
Tijdens een sessie hot yoga ga je verschillende houdingen aannemen. Enkele varianten zijn:
- Diepe Ademhaling (Pranayama): Deze ademhalingsoefening wordt meestal aan het begin van de les gedaan om de longen op te warmen en de concentratie te bevorderen.
- Half Moon Pose (Ardha Chandrasana): Deze zijwaartse buiging helpt de wervelkolom te verlengen, de heupen te openen en de spieren van de romp te versterken.
- Awkward Pose (Utkatasana): Deze staande houding versterkt de benen en verbetert de balans en het uithoudingsvermogen.
- Eagle Pose (Garudasana): Deze balanshouding helpt om de beenspieren te versterken, het evenwicht te verbeteren en de wervelkolom te ontlasten.
- Standing Head to Knee Pose (Dandayamana Janushirasana): Deze vooroverbuiging helpt de hamstrings en rugspieren te rekken en verbetert de concentratie en balans.
- Standing Bow Pose (Dandayamana Dhanurasana): Deze staande achteroverbuiging opent de borst en schouders en versterkt de beenspieren.
- Balancing Stick Pose (Tuladandasana): Deze balanshouding verbetert de concentratie en balans en versterkt de spieren van het hele lichaam.
- Standing Separate Leg Stretching Pose (Dandayamana Bibhaktapada Paschimottanasana): Deze vooroverbuiging helpt om de hamstrings en rugspieren te rekken en verbetert de spijsvertering.
- Triangle Pose (Trikonasana): Deze zijwaartse buiging en draaihouding versterkt de beenspieren, opent de heupen en verbetert de wervelkolomflexibiliteit.
- Standing Separate Leg Head to Knee Pose (Dandayamana Bibhaktapada Janushirasana): Deze vooroverbuiging en draaihouding helpt om de hamstrings, rug en schouderspieren te rekken en verbetert de spijsvertering.
- Tree Pose (Tadasana): Deze balanshouding helpt om de beenspieren te versterken, het evenwicht te verbeteren en de wervelkolom te verlengen.
- Toe Stand Pose (Padangusthasana): Deze balanshouding versterkt de voeten, enkels en beenspieren en verbetert het evenwicht en de concentratie.
Veelgestelde vragen over Hot Yoga
Wat is het verschil tussen hot yoga en Bikram yoga?
Bikram yoga is een specifieke vorm van hot yoga met een vaste reeks van 26 houdingen en 2 ademhalingsoefeningen, ontwikkeld door Bikram Choudhury. Hot yoga is een algemene term voor elke yogastijl die wordt beoefend in een verwarmde omgeving en kan variëren in houdingen en structuur.