Inhoud
Wat is Iyengar Yoga?
Iyengar Yoga is een bekende en tevens zeer populaire vorm van yoga. Deze yogastijl is in de jaren dertig door de Indiase goeroe B.K.S. Iyengar ontwikkeld. Bij deze vorm van yoga zijn de lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingsoefeningen (pranayama) afgeleid van de traditionele Hatha Yoga.
Iyengar Yoga is een zeer nauwkeurige stijl van yoga, waarbij de nadruk ligt op precisie en afstemming. De juiste houding wordt streng gecontroleerd. Iyengar Yoga kun je dan ook alleen doen onder strikte begeleiding. De leraren houden hun leerlingen goed in de gaten en corrigeren indien nodig. Deze vorm lijkt overigens veel op Critical Alignment Yoga (CAY).
Wie was de Indiase goeroe B.K.S. Iyengar?
Iyengar yoga is vernoemd naar de Indiase yogaleraar Bellur Krishna Kumar Sundara Iyengar1. BKS Iyengar was een van de meest gerespecteerde yoga leraren in de wereld. In 1966 bedacht hij voor het eerst de technieken voor de reeks aan oefeningen, die vandaag de dag bekend staan als Iyengar yoga in het boek ‘Light on Yoga’.
Hij speelde een belangrijke rol in de verspreiding van yoga over de hele wereld. In 2004 riep Time Magazine hem zelfs uit tot een van de honderd meest invloedrijke personen ter wereld. Men roemde hem als ‘de Michelangelo van de yoga’, vanwege de manier waarop hij uitdrukking gaf aan de yogaposes. BKS Iyengar is in 2014 op 95-jarige leeftijd overleden maar nog steeds leeft zijn yoga methode voort en is populairder dan ooit.
Iyengar Yoga, anders dan andere vormen van Yoga
Iyengar Yoga is ’s werelds meest beoefende vorm van yoga. Iyengar yogadocenten zijn goed opgeleid en gekwalificeerd om iedere student te helpen in elke pose zijn eigen niveau te vinden. Bij deze vorm van yoga wordt de oefening voorgedaan waarna je deze vervolgens zelf uitvoert. De docent loopt hierbij door de zaal en geeft je individuele correcties.
Deze gedetailleerde aanwijzingen zorgen ervoor dat je gewrichten op de juiste manier belast worden en je meer stabiliteit met minder inspanning bereikt. Door nauwkeurig aandacht te besteden aan de uitlijning van elke houding, is Iyengar Yoga de oefening van precisie. Vanzelfsprekend voorkomt dit ook blessures.
Doordat de oefeningen lang aangehouden worden kun je het gevoel hebben dat deze vorm van yoga wat trager is dan andere vormen van yoga. Daarnaast ontbreekt het bij Iyengar Yoga aan spirituele elementen zoals meditatie, chanten en dynamische flows. Je zult echter merken dat het hard werken is en daardoor vrij intensief.
Het gebruik van hulpmiddelen bij Iyengar Yoga
Wat Iyengar Yoga zo speciaal maakt is het gebruik van hulpmiddelen. Deze vorm van yoga wordt dan ook gezien als de yoga van de attributen. Zowel bij de warming-up als bij de verdiepingsoefeningen wordt een breed scala aan hulpmiddelen ingezet. Doel hiervan is het ondersteunen van een correcte uitvoering en het voorkomen van blessures. Alleen een matje is dus niet genoeg voor het beoefenen van deze vorm van yoga. Qua attributen kun je onder andere kiezen uit:
Yoga boog
Een yoga boog, ook wel backbender genoemd, helpt je om verder te komen met verschillende yoga poses. Je kunt er een ontspanningsoefening mee doen of juist werken aan de flexibiliteit van de rug.
Riemen
Yogariemen helpen je bij het rekken en strekken en om dit correct te doen. Met een yogariem minimaliseer je de kans op blessures door overstrekking of overdraaiing. Met een yogariem kun je het rekken of strekken meer verdiepen en houdingen langer vasthouden.
Dekens
Dekens zijn bij het beoefenen van Iyengar yoga een goed alternatief voor kussens of bolsters en kunnen worden opgerold of opgevouwen om aan jouw behoeften te voldoen. Gebruik een yogadeken voor het ontlasten van gewrichten of onder je schouders voor extra steun.
Blokken
Een yogablok is een van de meest gebruikte yoga accessoires voor ondersteuning tijdens Iyengar Yoga. Het blok helpt je, je lichaam te verlengen als je bij bepaalde oefeningen niet lenig genoeg bent. Yogablokken zijn gemaakt van verschillende materialen, namelijk schuim, kurk en bamboe.
Yogawiel
Een yogawiel is ontworpen om te helpen bij het rekken en loslaten van spierspanning in de rug, schouders, borst, buik en heupen. Door op het wiel te rollen, ontstaat er ruimte in de wervelkolom en worden eventuele spier spanningen opgeheven. Hierdoor krijg je meer flexibiliteit.
Bolster
Een Yogabolster is een stevig langwerpig kussen met een ronde of rechthoekige vorm. De bolsters zijn gevuld met een vezel vulling of boekweitkaf. Rechthoekige kussens zijn breder en daarom prettig om onder je hele buik, rug of bekken te plaatsen. Ronde kussens passen dan weer precies in de holte van je onderrug, nek, knieën en enkels. Ze ondersteunen een natuurlijke kromming en worden daarom vaak gebruikt bij achterover buigingen.
Wat zijn de voordelen van Iyengar Yoga?
Iyengar Yoga is erop gericht om je lichaam en geest te versterken, met als doel om zo lang mogelijk vitaal te leven. Er zijn dan ook tal van voordelen van Iyengar Yoga te benoemen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
- Geschikt voor beginnende yogi’s
- Versterkt de diepe spieren in je core
- Helpt om spanningen te verlichten en rugklachten te voorkomen
- Goed geschikt voor mensen met blessures en beperkingen (net als Restorative Yoga)
- Draagt bij aan een goede houding
- Helpt om je geest te ontspannen en stress te verminderen
Voor wie is Iyengar Yoga geschikt?
Iyengar Yoga is geschikt voor zowel beginnende als voor gevorderde yogi’s. Het trainen onder streng toezicht zorgt ervoor dat je zelfs als beginner al heel effectief kunt oefenen. De hulpmiddelen stellen de yogi’s in staat de asana’s correct uit te voeren, het risico van verwonding of spanning te minimaliseren en de houdingen toegankelijk te maken voor jong en oud.
Zelfs als je chronische aandoeningen hebt of als je niet lenig bent kun je deze vorm van yoga beoefenen. Het hoge niveau van deze yogastijl en de strenge blik van de leraar is misschien even wennen, maar de efficiëntie achter elke les spreekt veel mensen aan.
Alternatieven voor Iyengar Yoga
Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je wat dynamiek en de spirituele component bij Iyengar Yoga mist of graag tot het uiterste gaat en meer op spierkracht en lichaamsgewicht wilt doen. Dan is Iyengar Yoga wellicht niet zo geschikt voor jou.
De enige manier om erachter te komen of het iets voor jou is, is uiteraard door het eens te proberen, maar ben je daarna nog steeds van mening dat niet de yoga stijl is die bij jou past, dan is misschien een van deze yogastijlen dan een goed alternatief:
Hatha Yoga: de voorloper van Iyengar Yoga is het traditionele Hatha Yoga. Hier doe je vooral versterkende asana’s in combinatie met een bewuste ademhaling. Je leert alle houdingen zonder hulpmiddelen.
Ashtanga Yoga: bij Ashtanga Yoga zijn er zes vaste oefenseries, die variëren in moeilijkheidsgraad en intensiteit. Je voert de series zonder pauze in een snelle afwisseling achter elkaar uit.
Aerial Yoga: Aerial Yoga is een nieuwe vorm van yoga waarbij je tijdens de oefeningen in een doek hangt die aan het plafond is bevestigd. Om deze reden wordt het ook wel luchtyoga, hangmatyoga of anti gravity yoga genoemd.
Fascia Yoga: bij Fascia Yoga gebruik je een foamroller als hulpmiddel. Voor deze yogastijl combineer je mobiliteitstraining met asana’s. De nadruk ligt op stretchen, versterken en losmaken.
Yin Yoga: deze yogastijl staat volledig in het teken van flexibiliteit, of beter gezegd, passieve stretching. Je houdt de houdingen een langere tijd, tot wel tien minuten, achter elkaar vast.
Meer informatie
- Meer over Bellur Krishna Kumar Sundara Iyengar