Inhoud
Wat is Kundalini Yoga?
Hoewel Kundalini Yoga een hele krachtige vorm van yoga is, is deze vorm bij veel mensen toch minder bekend dan bijvoorbeeld Hatha yoga, Ashtanga yoga, Vinyasa yoga, Bikram yoga. Op zich is dat misschien ook wel logisch, aangezien zowel de methodes, als het doel van Kundalini yoga toch nét iets anders zijn dan bij de meeste andere varianten. Kundalini yoga wordt dan ook niet voor niets de “yoga van het bewustzijn” genoemd.
Deze yoga heeft als doel de Kundalini onder in de ruggengraat te activeren en de chakra’s te openen. Kundalini Yoga wordt gebruikt om tantrische energie, die in het lichaam opgeslagen zit, vrij te maken. Dit bevordert de spirituele groei, waarbij energie van de lagere chakra’s in het lichaam, doorstromen naar de hogere chakra’s.
Deze Kundalini energie ligt bij iedereen in de eerste chakra, bij het stuitbeen, opgeslagen. Het symbool hiervoor is een opgerolde, slapende slang. Zodra die slang ontwaakt, beweegt deze naar boven toe, via de verschillende chakra’s. De Kundalini energie wordt aangewakkerd en je bereikt een hogere staat van bewustzijn dan voorheen. Kundalini yoga is behalve praktisch ook zeer krachtig.
Waar het bij veel yogasoorten vooral om de asanas (houdingen) gaat, draait het bij Kundalini yoga hoofdzakelijk om ademhalingstechnieken, het zingen van mantra’s (chanting) en meditatie. Door deze combinatie van technieken kun je een hogere staat van bewustzijn bereiken. Het balanceert het kliersysteem en versterkt het zenuwstelsel. Het helpt je kalm, gecentreerd en helder te blijven, tijdens alle uitdagingen van je leven. Door het beoefenen van Kundalini yoga groei je. Je voelt je vitaler en energieker. Kundalini yoga is al duizenden jaren oud en komt uit Noord India. Lang waren deze technieken geheim. Daar kwam pas in 1968 een einde aan.
Waar komt Kundalini Yoga vandaan?
Kundalini yoga stamt uit een eeuwenoude traditie van yogi’s die in het ontoegankelijke Himalaya-gebergte leefden. Duizenden jaren gaven ze hun kennis mondeling door van meester op leerling. Dit alles in het grootste geheim, om misbruik van de krachtige Kundalini energie te voorkomen. Pas in 1968 werd Kundalini yoga door Yogi Bhajan in het westen geïntroduceerd. Volgens Bhajan draait yoga niet alleen om het soepel houden van je lichaam, maar gaat het juist ook om het soepel houden van je geest. Dit geldt op spiritueel niveau, maar vooral om de dagelijkse realiteit. Het uitgangspunt van Kundalini yoga is dat alles met elkaar verbonden is. Het universum leeft in jou en jij bent een deel van dit universum.
Op welke aspecten steunt Kundalini yoga?
Net zoals dat bij alle vormen van Yoga het geval is, kan je niet zomaar aan Kundalini Yoga beginnen. Eerst is het belangrijk dat je een beetje weet hoe de oefeningen van deze Yoga vorm in zijn werk gaan, en wat de basis ervan is. Over het algemeen wordt van Kundalini Yoga gezegd dat het steunt op 8 verschillende aspecten. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
- De houding van je lichaam
- Stretchen
- Ritmische bewegingen
- Ademhaling
- Bandhas
- Mantra’s
- De manier van beoefening
- Ontspanning
Wat zijn de voordelen van Kundalini yoga?
Door het activeren en in evenwicht brengen van de verschillende energiecentra, zou de Kundalini – de levensenergie van je lichaam – weer vrij moeten kunnen stromen. Stress, milieuvervuiling, een verkeerd voedingspatroon, verdriet en andere factoren kunnen de chakra’s blokkeren. Kundalini Yoga is bedoeld om yogi’s te helpen hun centrum te vinden. Als je regelmatig oefent zul je al snel een aantal voordelen van Kundalini yoga ontdekken:
- Je voelt je vitaler
- Je bent zelfverzekerder en meer verbonden met je intuïtie.
- Het lichaam heelt zichzelf
- Je traint je uithoudingsvermogen
- Sterkere spieren
- Mentaal alerter en flexibeler
- Je bent positiever ingesteld
- Minder last van virussen of negatieve energie
- Je wordt mobieler
Wat is een Kundalini awakening?
Als je je Kundalini energie steeds beter kunt opwekken via Kundalini Yoga, dan kan het gebeuren dat je een Kundalini awakening ervaart. Dit is eigenlijk het moment waarop de Kundalini energie je hele lichaam vult en vrij door je lichaam stroomt. Een Kundalini awakening kan op verschillende manieren gebeuren, maar meestal doet zich minstens één van de volgende symptomen voor:
- Hoofdpijn of druk op de schedel
- Spierspasmen of krampen
- Een gevoel van elektriciteit dat door het lichaam stroomt
- Gevoelloze ledematen, vooral de linkervoet en het linkerbeen
- Jeuk, trillingen, prikkels of tintelingen in het lichaam
- Pijn of blokkades in de rug of de nek
- Een veranderde mate van bewustzijn, bijvoorbeeld een spontane staat van trance.
- Extase, een immens gevoel van geluk of vreugde, compassie en liefde
Dergelijke Kundalini energie symptomen zijn een teken van vrijgekomen Kundalini energie die door het lichaam stroomt. Natuurlijk ervaart elk persoon Kundalini awakening op een andere manier, afhankelijk van het lichaam, de mate van bewustzijn en meer factoren!
Is Kundalini yoga gevaarlijk?
Er gaan veel wildwest verhalen rond over de gevaren van Kundalini Yoga. Gezien de bovenstaande symptomen van een Kundalini awakening is deze vraag natuurlijk ook niet zo heel vreemd. De waarheid is echter dat bij iedereen al Kundalini energie aanwezig is.
De mate waarin is echter verschillend. Door onder begeleiding van een deskundige Kundalini Yoga leraar oefeningen te doen, wordt de energie op een zachte en geleidelijke manier geactiveerd. Soms zal je in het begin wat fysieke klachten kunnen krijgen doordat de zelfhelende energie wakker wordt en dan aan de slag gaat met het opschonen van je lichaam.
Dit is echter na een aantal sessies over. Deze vorm van yoga is dus veilig als je weet wat je doet. Het is wel verstandig om deze vorm van yoga altijd onder deskundige leiding te volgen.
Voor wie is Kundalini yoga geschikt?
Door de intensiteit van Kundalini Yoga is deze yogastijl uitsluitend geschikt voor de meer ervaren yogi. Omdat de energie die vrijkomt bij Kundalini Yoga als behoorlijk intens kan worden ervaren, is het belangrijk dat je de basis van yoga al goed beheerst. Daarnaast is Kundalini Yoga erg geschikt voor mensen die op spiritueel niveau willen groeien en bewust met de energie en chakra’s in hun zelf aan de slag willen. Wanneer je deze soort yoga goed beheerst, zul je ook in je dagelijks leven de vruchten hier van plukken. Je bent goed in staat om zaken die jou niet langer dienen los te laten.
Kundalini Yoga en Kirtan Kriya (Sa Ta Na Ma)
In de wereld van Kundalini yoga neemt Kirtan Kriya een bijzondere plaats in. Kirtan Kriya focust zich op de mantra “Sa Ta Na Ma” en is een perfect voorbeeld van hoe Kundalini yoga meditatie en mantra’s combineert om een diepere staat van bewustzijn en zelfinzicht te bereiken. Deze meditatie weerspiegelt de essentie van Kundalini yoga: het transformeren en verheffen van de geest en het lichaam naar een hoger niveau van spiritueel en fysiek welzijn.
Alternatieven voor Kundalini Yoga
Als je dit allemaal zo leest is het helemaal niet verwonderlijk als je tot de conclusie komt dat Kundalini yoga toch niet helemaal voor jou is. Neem van ons aan dat je zeker niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste bent die tot deze conclusie komt. Gelukkig zijn er nog tal van andere yogastijlen die misschien wel geschikt voor je zijn, bijvoorbeeld:
- Jivamukti Yoga: met deze moderne yogastijl combineer je fysiek veeleisende oefeningen met spirituele elementen, chanten, beats op de achtergrond en het reciteren van oude geschriften.
- Hatha Yoga: bij Hatha Yoga ligt de focus op versterkende lichamelijke oefeningen in combinatie met een bewuste ademhaling. Je leert ook meditatie en ademhalingstechnieken, maar de lessen zijn een stuk minder spiritueel dan Kundalini Yoga.
- Yin Yoga: deze yogastijl is zeer meditatief. Je houdt de verschillende houdingen steeds lang vast, tot wel tien minuten achter elkaar. Zo verbeter je met Yin Yoga vooral je flexibiliteit, maar bereik je ook je mentale grenzen.