Inhoud
Wat is Sivananda Yoga?
Sivananda yoga is een specifieke yogavorm die is ontstaan uit verschillende lessen van guru Swami Sivananda. Sivananda yoga is afgeleid van de meest populaire yoga soort: hatha yoga. De nadruk ligt voornamelijk op de gezondheid en welzijn van de beoefenaar.
Wie is Swami Sivananda?
Swami Sivananda was een arts en een bekende yogameester uit de 20ste eeuw in India. Hij richtte zich volledig op yoga, en de verspreiding van zijn ‘Sivananda yoga’. Swami was er immers van overtuigd dat yoga heel wat voordelen te bieden heeft voor de mens en vrede kon brengen voor de wereld. Samen met een bekende leerling van hem, Swami Vishnu Devananda, richtte hij de Yoga Vedanta Forest Academy op. Hij verspreidde zijn kennis over de hele wereld, en schreef honderden boeken over yoga. Dienstbaarheid stond centraal in het leven van Swami.
Wereldwijd zijn er vandaag tientallen Sivananda Yoga Vedanta Centers en Ashrams, die gestoeld zijn op de leer van Swami Sivananda.
De principes van sivananda yoga
Sivananda yoga is gebaseerd op hatha yoga, met een holistische aanpak. Door middel van yoga kunnen we ons lichaam volgens Swami zowel fysiek als mentaal versterken, evenwichtiger maken en toewerken naar innerlijke vrede.
Sivananda yoga is gebaseerd op vijf principes: het uitvoeren van de juiste oefeningen, een goede ademhaling, een goede ontspanning, goede voeding alsook mediteren en positief denken.
Het beoefenen van asana’s, of yoga oefeningen, zijn een weldaad voor ons lichaam. Ze houden het lichaam jong, trainen de spieren en zijn goed voor de bloeddoorstroming. Binnen een sivananda yogasessie richten de oefeningen zich vooral op de gezondheid van de wervelkolom, als basis voor de algemene gezondheid van ons lichaam.
Naast de vele fysieke voordelen, zijn de oefeningen ook goed voor het mentale welzijn en een controle van onze geest.
Een goede ademhaling vanuit de buik, ook ‘Pranayama’ genoemd, zorgt voor voldoende levensenergie. Hieruit kunnen we dan putten in ons dagelijks leven. Dankzij een juiste ademhaling, kunnen we ook meer controle krijgen over onze geest.
Na een yogales ben je ontspannen en is je energieniveau opgeladen. Veel mensen staan vaak onder stress, en dit is niet goed voor je energielevel. Ontspanning is nodig op het niveau van zowel je lichaam, als je geest en je spirituele welzijn.
Goede voeding vervolgens bestaat volgens Sivananda uit vegetarische voeding. Natuurlijke en pure voeding is gemakkelijk te verteren en voedt ons lichaam en onze geest met alle nodige voedingsstoffen.
Positief denken tot slot en mediteren vormen de basis voor een goede gezondheid. Dankzij meditatie oefeningen gaan we negatieve gedachten voorbij en komen we optimaal in verbinding met onszelf. Zo worden we sterker en weerbaarder.
Hoe ziet een les sivananda yoga eruit?
Sivananda yoga richt zich op het versterken van het lichaam en het voorkomen van ziektes. Een sessie wordt opgebouwd volgens een vast stramien, waarbij inspanning afgewisseld wordt met ontspanning. Alle oefeningen versterken elkaar en werken niet alleen op de spieren, maar ook op het volledige zenuwstelsel, de klieren en organen. Een les sivananda yoga heeft als doel zowel mentale als fysieke spanning los te laten. Hierdoor komt nieuwe energie vrij, die ons krachtiger maakt.
Standaard wordt een les sivananda yoga gestart met ademhalingsoefeningen, ‘pranayama’, om tot rust te komen. Vervolgens worden de verschillende bewegingen van de ‘zonnegroet’ uitgeoefend, waarmee verschillende spieren worden opgewarmd en getraind. Nadien worden 12 yoga oefeningen uitgevoerd, met een belangrijke focus op de wervelkolom. Tot slot wordt geëindigd met ontspanning in de vorm van de ‘savasana’, lijkhouding.
Houdingen sivananda yoga?
- De ‘zonnegroet’ en ‘savasana’ vormen een belangrijk onderdeel van een les sivananda yoga. Daarnaast komen er nog verschillende basishoudingen aan bod, met elk hun voordelen voor je spieren, wervelkolom en organen.
- Een belangrijke asana is de ‘hoofdstand’. Bij deze houding kan je als beginner wel wat hulp nodig hebben. De hoofdstand heeft heel wat voordelen voor je lichaam, en wordt hierdoor ook wel eens de ‘koning van de asana’s’ genoemd. Een variatie hierop is de‘ schouderstand’, waarbij je steunt op je schouders in plaats van op het hoofd.
- Vervolgens is er de ‘ploeg’, die vooral je schouders, rug en armen gaat strekken en openen. Ook de ‘cobrahouding’ zal vooral op je rug werken. De ‘vis’ gaat dan weer vooral werken op je ademhalingssysteem en gaat meer vitaliteit brengen in je lichaam.
- Ook de ‘kraai’, een erg uitdagende houding, kan aan bod komen. Je steunt hierbij volledig op je armen. De oefening rekt en strekt de spieren in je schouders, polsen en armen. Ook je concentratie wordt dankzij deze asana erg getraind.
- En de ‘sprinkhaan’, waarbij je buik en armen op de grond steunen en je benen in de lucht wijzen, trainen dan weer voornamelijk je bovenrug, benen en armen.
- Iets eenvoudiger, maar niet minder belangrijk, is de ‘driehoek houding’, die je benen, armen en bekken traint. Ook je buikorganen worden met deze asana aangesproken.
- Naast deze houdingen, komen ook voorwaartse buigingen en draaiingen van de wervelkolom aan bod. Zo worden zowat alle lichaamsdelen, spieren en organen getraind, waarbij een belangrijke focus ligt op de wervelkolom.
Voor wie is sivananda yoga?
Sivananda yoga is er voor iedereen, voor jong en oud, ervaren of minder ervaren yogi. Het ultieme doel van een sessie sivananda yoga is je lichaam en geest in balans te brengen, en je conditie en vitaliteit te vergroten. Verschillende basis yogahoudingen komen aan bod, samen met relaxatie oefeningen. In onze gehaaste maatschappij, heeft zowat iedereen baat bij deze oefeningen.