Inhoud
Wat is Vinyasa Yoga?
Vinyasa yoga is een van de bekendste en meeste dynamische soorten yoga. Het is een variant die ontstaan is uit Ashtanga Yoga, waarbij veel energie vrijkomt en je bewegingen één geheel vormen. Het is een onderdeel van de flow yoga.
Je beoefent verschillende poses, de zogenaamde vinyasa’s, die je achter elkaar uitvoert in een bepaalde volgorde. De bewegingen doe je op het ritme van je ademhaling, waardoor je in een bepaalde flow komt. Je rijgt de bewegingen als het ware aan elkaar met je ademhaling.
Vinyasa is een vrij intensieve vorm van yoga, waarbij je hartslag omhoog gaat en je zal voelen dat je goed aan het sporten bent. Dit in tegenstelling tot de meer klassieke yogavormen, zoals de hatha yoga, die rustiger zijn en meer focussen op elke houding afzonderlijk.
De betekenis van Vinyasa
Vinyasa is een term uit het Sanskriet en je kan het letterlijk vertalen als ‘op een bepaalde manier plaatsen’.’Vi’ betekent ‘op een bepaalde manier’; ‘nyasa’ staat voor ‘leggen, plaatsen’.
Bij Vinyasa yoga beoefen je een serie van dynamische bewegingen, en dit achter elkaar in een vloeiende beweging. Zo werk je toe naar een gewenst resultaat. Je zou de bewegingen kunnen zien als één lange yogapose.
Je ademhaling is hierbij een erg belangrijke factor, het verbindt de oefeningen op een organische manier en bepaalt het ritme van je bewegingen.
Wat kan je verwachten van een Vinyasa Yoga les?
Een vinyasa yoga les kan er steeds anders uitzien, want je hoeft geen vaste volgorde van bewegingen aan te houden. Zo kan je tijdens de lessen steeds focussen op een ander lichaamsdeel.
Wel worden de bewegingen steeds opgebouwd. Van rustige bewegingen om op te warmen, wordt toegewerkt naar intensievere bewegingen, om nadien terug af te koelen met zachtere houdingen. Afsluiten doe je met de Savasana, ook wel ‘lijkhouding’ genoemd. Het is een houding waarbij je ligt en bewust ademt, om zo je lichaam en geest optimaal te ontspannen.
Vinyasa is een intensieve yogavorm, waarbij je conditie en spieren getraind worden. Je hartslag zal omhoog gaan en je lichaam wordt echt aan het werk gezet.
Maar je kan er evengoed voor opteren om de moeilijkere, intensievere asana’s achterwege te laten. Zo maak je een sessie vinyasa zo uitdagend als je zelf wil.
Wat heb je nodig bij een les?
Tijdens een les vinyasa yoga heb je niet veel nodig. Je schaft best een yogamat aan en je draagt gemakkelijke kledij, waarin je goed kan bewegen. Door de intensiteit van deze yogastijl kan je gaan zweten, dus een handdoekje om het zweet op te nemen is aan te raden. Zo schuif je ook niet weg tijdens het aannemen van een andere houding en blijf je volledig in je flow.
Tot slot kan een dekentje leuk zijn bij het afsluiten van de yogasessie. Zo lig je extra knus en comfortabel, en krijg je geen koud. Je lichaam zal terug gaan afkoelen na het zweten.
Vinyasa Yoga houdingen
Tijdens een sessie vinyasa start je vaak in kindhouding en eindig je in ‘lijkhouding’, de ‘Savasana’. Bij de kindhouding lig je in een bolletje waardoor je de spanning in je spieren even los kan laten. Deze houding wordt trouwens regelmatig gebruikt als pauze tijdens een yogasessie om je lichaam even te laten rusten.
Bij de ‘lijkhouding’ lig je neer met gestrekte armen en benen, je ogen zijn gesloten. Zo kan alle energie door je lichaam stromen, en kan je lichaam optimaal ontspannen. Na de les kan je op die manier even bekomen en je spieren laten rusten.
De ‘zonnegroet’, een bekende pose, is een belangrijke serie van bewegingen binnen de vinyasa. Oorspronkelijk werd de zonnegroet gedaan bij het opkomen van de zon, om de dag energiek te starten. Vaak wordt de zonnegroet gedaan aan het begin van een yogales, want je energie begint er door te stromen en je spieren worden opgewarmd.
Ook de ‘kat-koe houding’ is een veel gebruikte oefening, waarmee je vooral je rug en nek zal stretchen. Je kan de bewegingen afzonderlijk van elkaar doen, of samen. De houding is exact hetzelfde, alleen zal je rug naar binnen (‘kat’) of buiten (‘koe’) gebold zijn.
De ‘krijger’ vervolgens wordt ook vaak geïntegreerd in een yogasessie. Deze oefening bestaat uit drie poses, die vooral je beenspieren trainen. Je opent je bovenlichaam en oefent je balans.
En in vele vinyasa lessen komt de ‘plankhouding’ aan bod. Je hebt de ‘lage’ en ‘hoge’ plank, waarbij je zowel je buikspieren en rug, als je schouders, polsen en armen traint.
Tot slot wordt ook de ‘op- en neerwaartse hond’ vaak beoefend, een zeer bekende en uitdagende yogapose. Het is een onderdeel van de zonnegroet, waarmee je erg veel spieren in je lichaam uitdaagt.
Naast deze houdingen, kunnen ook andere oefeningen aan bod komen tijdens een les vinyasa, afhankelijk van het doel van de sessie en de focus op bepaalde lichaamsdelen.
De voordelen van Vinyasa Yoga
Door de intensiteit van deze yogavorm, is ze ideaal om je conditie en je spieren te trainen. Tijdens een sessie vinyasa zal je hartslag omhoog gaan, en je kan wat gaan zweten. De oefeningen maken je lichaam flexibel en je zal meer kracht ontwikkelen.
Daarnaast is vinyasa ook erg goed voor je geest. De flow van de verschillende bewegingen en de focus op je ademhaling werken meditatief. Ook zal je in het dagdagelijkse leven meer aandacht schenken aan je ademhaling, waardoor je rustiger in het leven zal staan en minder stress zal ervaren.
Tijdens een sessie vinyasa kan je even alle zorgen en stress loslaten, en volledig in verbinding komen met je lichaam en geest. Na een sessie zal je volledig ontspannen naar huis gaan.
Is Vinyasa Yoga geschikt voor beginners?
Vinyasa yoga is geschikt voor alle leeftijden en niveaus, of je nu beginner bent of erg ervaren. Er bestaan lessen voor beginnend yogi’s, waarbij je rustig kan starten en langzaam kan opbouwen naar de intensere oefeningen.
Door de vele voordelen van deze yogavorm, is het voor iedereen aan te raden. Bovendien bepaal je zelf, of in samenspraak met de leraar, de intensiteit van de sessie en de focus op bepaalde spiergroepen.
Het verschil tussen Hatha en Vinyasa Yoga
Vinyasa is een dynamische vorm van yoga, waarbij je intensief beweegt. Dit in tegenstelling tot de meer klassieke Hatha Yoga die veel rustiger is. Je kan vinyasa zien als één langgerekte yoga oefening; alle bewegingen volgen vloeiend op elkaar. Bij hatha yoga doe je de verschillende asana’s los van elkaar, en houd je de poses ook langer aan.
En bij elke yogavorm is ademhaling enorm belangrijk, zo ook bij vinyasa en hatha. Alleen zal je bij vinyasa de bewegingen uitvoeren op het ritme van je ademhaling, wat niet zo is bij hatha. Bij hatha yoga werk je ook op de beheersing van je ademhaling, maar het bepaalt minder je ritme. Vaak worden de bewegingen bij hatha meerdere ademhalingen aangehouden.
Ben je een beginnende yogi en wil je de basis van yoga en haar verschillende poses goed onder de knie krijgen? Dan is het een goed idee om met hatha te starten en zo kennis te maken met de verschillende houdingen binnen yoga. Maar ook vinyasa kan zeker als beginner. Ga dan op zoek naar een sessie voor beginners, en bouw zo op. Wedden dat je de smaak te pakken krijgt?