Inhoud
Je kent Yang waarschijnlijk van Yin en Yang; in de Chinese filosofie en religie gezien als twee tegenover elkaar staande principes. De een negatief, donker en vrouwelijk (yin), en de ander positief, helder en mannelijk (yang), waarvan de interactie het lot van wezens en dingen beïnvloedt.
Maar we gaan het hier niet hebben over Chinese filosofie. We gaan het natuurlijk hebben over yoga. Maar wat heeft dit spirituele principe dan precies met yoga te maken?
Wat is Yang Yoga?
Yang Yoga is niet echt een yogavorm op zichzelf. Het is een term die wordt gebruikt om de meer dynamische en actieve vormen van yoga te beschrijven. Denk aan Ashtanga Yoga, Hatha Yoga en Vinyasa Yoga. Dit zijn specifieke stijlen die als Yang-oefening in je yogasessie kunnen worden opgenomen.
Yang Yoga houdingen benadrukken vaak sterkte en uithoudingsvermogen. Ze zijn actief en krachtig, en genereren warmte in het hele lichaam.
Yang Yoga: meerdere yogavormen in 1
Zoals we al aangaven, is Yang Yoga is niet consistent 1 specifieke yogasoort. Het is een overkoepelende voor de actievere, meer dynamische en flow yogavormen, zoals:
- Krachtyoga (Power Yoga)
- Bikram Yoga
- Iyengar Yoga
- Ashtanga Yoga
- Vinyasa Yoga
- Hatha Yoga
Dit zijn allemaal yogavormen waarbij je werkt met je spieren door deze aan te spannen, zodat je kracht en uithoudingsvermogen ontwikkelt.
De voordelen van Yang Yoga
Vanwege de meer actieve beoefening van Yang Yoga, werkt deze vorm op de spieren en doorbloeding, waardoor kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit worden opgebouwd. Yang Yoga biedt de volgende voordelen:
- Het versterkt en verstevigt het lichaam
- Het verbetert de flexibiliteit en de bloedsomloop
- Het verhoogt het uithoudingsvermogen
- Het kalmeert de geest door ons uit te nodigen om beweging met adem te synchroniseren
- Het verwijdert spanning en obstakels in het lichaam, om adem en ‘prana’ te laten stromen
Het verschil tussen Yin Yoga en Yang Yoga
Yin en Yang beschrijven de twee relatieve kwaliteiten die in alles in het leven aanwezig zijn. Yin is meer intern, passief, verkoelend en neerwaarts. Yang is meer extern, dynamisch, verwarmend en opwaarts.
Yin Yoga is dus een langzamere oefening, waarbij houdingen langer passief worden vastgehouden. Yang daarentegen, ‘stookt’ als het ware het stofwisselingsproces op. De spijsvertering en het kloppen van het hart zijn bijvoorbeeld afhankelijk van Yang.
Yin en Yang Yoga combineren
Als Yang Yoga wordt gecombineerd met een meer ontspannende en zachte reeks oefeningen, staat het ook wel bekend als Yin Yang Yoga. Het balanceren van fysiek veeleisende yogaoefeningen met zachte en herstellende houdingen, kan een goede manier zijn om balans en harmonie te creëren.
Vaak worden Yin en Yang Yoga tegelijkertijd uitgeoefend in één sessie. Dit omdat de combinatie tussen energie, kracht, mindfulness en flexibiliteit geweldig is.
Een Yin Yang les begint en eindigt vaak met Yin Yoga oefeningen. Tussendoor worden dan Yang oefeningen uitgevoerd. Elke combinatie van beide is echter mogelijk. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om je alleen met Yang of alleen met Yin bezig te houden.
Thuis Yin Yang Yoga beoefenen
Ben je van plan om vanuit huis Yin Yang Yoga te gaan doen? Zorg er dan voor dat je een comfortabele yogamat, yogakleding en eventueel wat accessoires, zoals blokken in huis hebt. Verder is het belangrijk om genoeg ruimte voor jezelf te creëren.
Omdat je tijdens Yang Yoga behoorlijk kan gaan zweten en ‘vloeit’ van de ene in de andere beweging, is het prettig om flexibele en zweetbestendige kleding aan te hebben.
Houdt de Yang bewegingen kort en vloeiend
Onthoud dat Yang bewegingen tussen de Yin houdingen door kort moeten zijn. Als beide stijlen een lange periode wordt uitgevoerd (bijvoorbeeld meer dan vijf minuten), kan het lichaam in de war raken door de constante verschuiving van de Yin modus naar de Yang modus.
Zorg altijd voor een rustig einde
Of je nu een combinatie van Yin en Yang Yoga doet of slechts Yang poses beoefent; je moet altijd eindigen in een mindfull houding, zoals Shavasana (liggend op je rug met je armen naast je en de handpalmen omhoog gericht).
Zo geef je je lichaam namelijk de kans om al het harde werk wat het heeft gedaan tot bezinking te laten komen. Klinkt misschien zweverig, maar het wordt echt aangeraden om deze rustpose niet over te slaan.
Voor wie is Yang Yoga geschikt?
Yang Yoga is geschikt voor iedereen, van beginners tot gevorderden en alles daartussenin. Het is echter wel een pre om het een en ander van yogaposes te weten. En het hebben van een goede conditie helpt ook mee tijdens het uitvoeren van oefeningen.
Let echter op met Yang Yoga als je zwanger bent of net bent bevallen. Aangezien je lichaam dan kwetsbaarder is, kan het schadelijk zijn om te diep in de houdingen te gaan. Overweeg Zwangerschapsyoga als je denkt dat je teveel van je lichaam vraagt.
Yin en Yang Yoga poses
Ga je Yin Yang Yoga doen? Dan is het goed om te starten met een ademhalingsoefening. Begin met een dekenrol of steun en plaats die loodrecht onder je ribbenkast. Ondersteun je hoofd indien nodig met een blok of opgevouwen deken.
- Haal adem
Laat je lichaam ontspannen, adem volledig in en houd je ribben en borst zacht en relaxed. Tel bij de inademing én bij de uitademing tot 5. Voeg na 3 tot 5 ronden een kleine pauze toe wanneer je diep hebt ingeademd, volgens je uitademt. Herhaal dit een aantal rondes.
- Sukhasana (gemakkelijke zittende houding)
Blijf op je ademhaling letten en waai je armen boven je hoofd terwijl je inademt. Laat je armen langs je lichaam los terwijl je uitademt.
- Kat/koe
Beweeg 5 tot 8 ronden in de Kat/koe houding (bolle en holle rug). Voeg vervolgens zij-aan-zij bewegingen toe om je ribbenkast onder de aandacht te brengen.
- Neerwaarts gerichte flow van hond naar plank
Laat je tussen deze twee houdingen leiden door je adem. Beweeg met je borst en laat je armen, schouders en kern je ondersteunen.
- Shalabhasana (sprinkhanenhouding)
Haak je duimen of ‘interlace’ je vingers achter je rug. Trek je schouderbladen naar elkaar toe en strek je armen. Til je borstbeen en de bovenste ribben weg van de vloer. Ontspan je lichaam en herhaal deze houding en aantal keer.
- Balasana (kindhouding)
Dit is een tophouding om je yogasessie mee af te sluiten. Kniel en ga op je knieën zitten. Leun naar voren, zet je billen op je hielen en laat je voorhoofd op de grond rusten. Laat je armen naast je benen liggen, met de handpalmen naar boven.
Tot slot
Yang Yoga is een geweldige yogastijl die geschikt is voor iedereen. Het biedt verschillende voordelen, zoals het versterken van het lichaam, het verbeteren van de bloedsomloop en het verhogen van het uithoudingsvermogen.
Yang Yoga wordt vaak gecombineerd met Yin Yoga. Deze mix van stijlen zorgt ervoor dat je je zowel fysiek als mentaal optimaal in balans voelt. Iets voor jou? Je kunt het vanuit je eigen woonkamer uitproberen!